Wat is relatie mediation

Relatie mediation is een proces van 1 of meerdere sessies waarbij partners met elkaar het gesprek aan gaan onder begeleiding van een mediator om inzicht te verkrijgen in gedrag, patronen en emoties. In tegenstelling tot echtscheiding mediation is de doelstelling herstel van de relatie.

Je loopt al langer met de gedachten rond dat je eigenlijk wilt scheiden. Jullie zijn niet happy in de relatie, maar weten niet wat te doen. er wordt alleen nog maar over de kinderen gesproken met je partner. Jullie groeien langzaam uit elkaar en hebben andere verwachtingen en tegenstrijdige gevoelens (frustratie, verliefdheid, boos of uitgeput zijn). Deze bronnen en gevoelens kunnen een voedingsbodem worden van grote relatieproblemen.

Een (echt)scheiding) is een lastig en ingrijpend proces. Als jij en/of je partner twijfelen aan je relatie is relatie-mediation een manier om inzicht te verkrijgen of er nog iets te redden valt of dat het beter is om uit elkaar te gaan. Eigenlijk ben je het aan jezelf, je partner en je kinderen verplicht!

Inzicht in gedrag, patronen en emoties

Het doel van relatie mediation is om in een zeer korte tijd uit het negatieve communicatie patroon te stappen. Je krijgt inzicht in gedrag, patronen en emoties. Je ideaalbeeld wordt bijgesteld tot reeële verwachtingen met als doel om samen te kijken tot herstart van de relatie.

Het kan ook zijn dat nieuwe inzichten toch leiden tot een relatie breuk en een scheiding. Dan is het fijn dat je alles hebt geprobeerd om je relatie te redden en dat je relatie goed hebt kunnen afsluiten.

Relatie mediation versus relatie therapie

Wat is het verschil tussen relatie mediation en relatie therapie? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het verkregen inzicht in gedrag, patronen en emoties kan door mediation zo helder zijn dat mensen zelf de oplossing hebben gevonden. Ook kan het voor mensen zo confronterend zijn dat zij daarnaast nog behoefte hebben aan een therapeut of psycholoog.

Je bent boos, bang en/of bedroefd en je gedachten doen er nog een schepje bovenop. Hoe krijg je je geluk (weer) in eigen hand?

Weet je niet meer wat je voelt en denkt en hoe dat eigenlijk komt? Heb je geen zin in relatietherapie maar twijfel je of je relatie te slecht is om te blijven of te goed om te stoppen? Wellicht is er een andere oplossing voor jullie relatieproblemen dan uit elkaar gaan.

Mediation biedt jullie meer inzicht in elkaar, een belangrijk onderdeel is vaak hoe je met elkaar communiceert. Praat met je partner, blijf in gesprek.
Inzicht brengt meer begrip, zowel voor de ander als voor jezelf en geeft daardoor ruimte om te kijken naar mogelijke aanpassingen en veranderingen.

Door onze opgedane ervaringen weten wij als geen ander wat er nodig is om een relatie wel te laten slagen en bieden daar graag de helpende hand bij.

Neem contact op voor een gratis, vertrouwelijk en vrijblijvend gesprek en werk samen aan een gelukkig huwelijk.

Waarom relatie-mediation?

Relatie-mediation is een vorm van mediation waar u voor kunt kiezen als u 1 of meerdere van de volgende vagen herkent:

  • Zijn er emotionele botsingen binnen uw relatie en loopt de communicatie moeizaam?
  • Heeft u en/of uw partner twijfels of u bij elkaar wilt blijven?
  • Voelt u zich eenzaam in uw relatie?
  • Worden gemaakte afspraken keer op keer niet nagekomen?
  • Heeft uw vertrouwen een deuk opgelopen doordat uw partner is vreemdgegaan

    relatie-mediation

    Relatie-mediation

Mensen met relatieproblemen zijn vaak bezig met de tekortkomingen van de ander. Dit kan een vertekend en negatief beeld geven. Op enig moment kan het lastig worden om de positieve dingen van elkaar te zien. Conflicten kunnen een eigen leven gaan leiden waardoor niet meer duidelijk is waar het nu echt over gaat.

Relatie-mediation kan uitkomst bieden. Een neutraal en onafhankelijk buitenstaander kan helpen om opnieuw vertrouwen in elkaar en in uzelf te ontwikkelen, zodat gesprekken weer constructief verlopen. U kunt leren hoe u anders op elkaar kunt reageren en negatieve spiralen kunt doorbreken.

Communiceren kun je leren

Als mediator begeleid en ondersteun ik u om te ontdekken wat u samen nog verbindt. Ik ben geen jurist, psycholoog of relatietherapeut. Mijn focus ligt op communicatie, communicatievormen en ingesleten patronen van communiceren. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om partners die moeite hebben om het gesprek met elkaar aan te gaan, partners waarbij gesprekken voortdurend escaleren of ouders die een andere invulling geven aan het ouderschap. Communicatie (en vooral het gebrek hieraan) is het sleutelwoord.

Uit elkaar beter dan met elkaar?

Als u uiteindelijk samen besluit dat het beëindigen van de relatie toch de beste optie is, dan kan ik u hierin begeleiden met o.a. het opstellen van een ouderschapsplan en convenant. Dit geeft rust voor alle betrokkenen en een gezonde basis om verder te gaan als ex-partners en/of ouders.

Hoe werkt relatie-mediation

Relatie-mediation kent het zelfde traject als andere mediations. We starten met een mediation overeenkomst en de daarbij behorende uitgangspunten als vertrouwelijkheid, vrijwilligheid, inspanningsverplichting, onpartijdigheid en neutraliteit van de mediator.

In een kosteloos oriëntatiegesprek bespreken we of relatie-mediation de juiste aanpak is en of u de mediation aan mij toevertrouwt. In het tweede gesprek inventariseren we samen de mogelijke pijnpunten van beiden. Vervolgens werken we zorgvuldig en oplossingsgericht toe naar wederzijds aanvaardbare afspraken. Desgewenst sluiten we de mediation af met een formele vaststellingsovereenkomst of een informele afsprakenlijst.