Burenruzie, wat nu?

Hebt u problemen met uw buren? Probeer het dan eerst samen op te lossen. Vaak wordt direct de politie gebeld zonder de buren te spreken. Ervaring leert dat een goed gesprek volstaat om conflicten op te lossen of te voorkomen. Ook kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Komt u er echt niet uit en loopt het uit de hand? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Hoe ontstaat een burenruzie?

Burenruzie professioneel oplossen met Wiersema mediation

Vaak beginnen irritaties met een kleinigheid. Zoals harde muziek, blaffende honden of rommel in het trappenhuis of het plantsoen. Als buren hierover niet met elkaar praten, kan zo’n kleinigheid uit de hand lopen. Buren krijgen ruzie en een situatie kan escaleren.

Hoe kan ik een ruzie met mijn buren oplossen?

  • Probeer eerst met elkaar te praten. De ervaring leert dat buren een blijvende oplossing willen voor hun onderlinge problemen, zodat zij weer gewoon en prettig naast elkaar kunnen wonen.
  • Schakel buurtbemiddeling in als u er samen niet uitkomt, maar wel bereid bent om samen tot een oplossing te komen. De buurtbemiddelaars zijn onafhankelijk, kiezen geen partij en gaan vertrouwelijk om met de informatie. Buurtbemiddeling is alleen mogelijk tussen gelijkwaardige partijen. Dus niet tussen huurder en verhuurder. Wel tussen mensen die in hetzelfde portiek wonen. Buurtbemiddeling kan ook niet als het gaat om criminaliteit, familieproblemen, drugsoverlast of psychiatrische problematiek. Hebt u buurtbemiddeling nodig? Ga dan naar de website van uw gemeente.
  • Schakel de politie pas in als het uit de hand loopt. Bijvoorbeeld als er strafbare feiten worden gepleegd, zoals vernieling of mishandeling. De politie erbij halen is meestal niet bevorderlijk voor de onderlinge sfeer. Schakel dus tijdig buurtbemiddeling in. Bedenk ook dat de politie sneller tot actie overgaat als meerdere mensen klachten hebben. Informeer daarom ook in de buurt wat andere buren ervan denken.

We komen er niet meer uit, wat nu?

U kunt natuurlijk aankloppen bij buurtbemiddeling. Als u echter samen een professionele aanpak wilt voor het onderlinge conflict kunt u beter een professionele mediator inschakelen. Dan ligt hernieuwd woongenot weer snel binnen handbereik! neem contact op voor een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek: hans@wiersema-mediation.nl